12 juni 2019

Nye Lund Torv – utbygging og bomiljø

Reguleringsplan for Lund Torv ble i februar lagt ut til offentlig høring.  Høringsfristen var rett før påske. Alle høringsdokumentene er offentlige og ligger på kommunens hjemmeside. Det er interessant lesning.  Tonen er gjennomgående positiv til etablering av studentboliger i området. Alle med tilknytning til området utrykker tilfredshet med at trafikken i et av byens verste kryss skal strammes opp, at fotgjengere, syklister og buss skal prioriteres og at men tar tak i det slitne preget på Lund Torv.



Det har vært en spent og positiv forventning blant beboerne i området til en reguleringsplan for Lund Torv. Først og fremst fordi vi alle sammen ble invitert på idedugnad der honnørordene fløt fritt. Barnevennlig, fremtidsrettet bokvalitet, trafikksikkerhet, bærekraft, oppvekstmiljø, livskvalitet, demokratiske prosesser osv.

Men hva har vi fått: Enorme betongkolosser på opptil 13 etasjer som frarøver eksisterende beboere sol, utsikt og privatliv. Det åpne preget som er selve signaturen til Lund Torv er helt borte. Ankerfestene mot den tradisjonelle villabebyggelsen på Nedre Lund er stort sett radert vekk. Økt trafikkbelastning på eksisterende og tilstøtende skoleveier – som Skolebakken og Parkveien. Ny vei som skjærer gjennom eksisterende eiendommer. Vabua - en av byens viktigste lekeplasser for barn og unge stenges inne og blir mindre ved at det må bygges en diger støttevoll i bunnen av bakken.  Små justeringer i veikrysset som ikke kommer til å gjøre noe som helst med den eksisterende trafikken og støybelastningen. Lemfeldig undersøkelsen av artsmangfoldet i Vabua – grundig dokumentert i en av høringsuttalelsene. En ekstremt krevende skolevei for mange barn som etter hvert skal krysse veiene i området i rushen med opptil 1800 busser i døgnet. Huseiere som føler stresset og ubehaget ved at husene deres er foreslått revet. Ikke en grønn flekk igjen på Elevinetomta. Byggevolumer som vil skyggelegge Lund Torv store deler av året. Ser man bort fra utbyggerne har absolutt samtlige utrykt motstand og skepsis til den storstilte utbyggingen som man ser for seg. Det er ikke en eneste positiv tilbakemelding blant de som har svart. De fleste som bor i området har enten svart eller gitt sin signatur til et felles innspill. Dette gjelder også alle tilstøtende velforeninger.

Gitt den skepsisen som nå foreligger er det tonedøvt når utbyggerinteresser i samme høring argumenterer for ytterligere bebyggelse. Eksemplifisert gjennom krav om maksimal utnyttelse med både større fotavtrykk og høyder - at balkonger skal kunne krage ut over gateplanet - bygging av garasjeanlegg i vollen i bunnen av Vabua, osv. Det er interessant lesning fordi alle høringsdokumentene lest i sammenheng synliggjør en avgrunn mellom utbyggerinteresser og absolutt alle andre med interesser i området. Hvor lander våre politikere når dette skal behandles?

Ingen kommentarer:

Sider