Dette er oppskriften på de
peppernøttene som min mor laget. Jeg pleier stort sett å bake en
batch eller to av disse til jul. De er kjempegode, så det er vel derfor
jeg gjør det.
Ingredienser
250 gram sirup
250 gram engelsk sukker
500 gram mel
125 gram smør
1/2 dl fløte (snaut)
1/2 pk stjerneanis
1/2 ts pepper
1/2 ts nellik
1/2 ts natron (max)
Alt unntatt mel og natron oppvarmes.
Det må ikke koke, bare varmes opp. Det er ganske gøy å glåpe ned
i den søte fløtete seige og velduftende guffa. Ikke sikl! Guffa må
settes til avkjøling. Det beste er å sette gryta rett i snøen –
og la den stå der et par timer.
Natronene blandes inn i melet. Etterpå
blandes melet inn i den avkjølte guffa. Det kan se ut som om det er
mye deig til lite vått, men slapp av. Man må bare jobbe litt, så
blir det deig til slutt. Deigen må overnatte på et kjølig sted.
Minst en natt. To netter er bedre.
Del deigen i passende størrelser slik
at man av hvert stykke kan rulle ut ca 20 cm lange fingertykke
pølser. Tykkelsen på pekefingeren til en voksen mann med BMI
innenfor aksepterte grenseverdier bør være et godt nok mål. Jobb
litt med hvert stykke av deigen, slik at den blir smidig. Kapp i 2-3
cm store biter og plasser bitene stående på steikeplata. Settes inn
i ovnen på 180 grader i 11-12 minutter. Avkjøles på rist, og
puttes i kakeboks!
![]() |
Etter steiking |
Tips for et godt resultat:
- Mamma mente Regal mel var det eneste som dugde. Til de av dere som har denne oppskriften fra før. Det gjelds ikke lenger.
- Ikke bruk sirup som har begynt å krystallisere seg. Sirup har en tendens til å bli lagret jul etter jul etter jul. Glo litt på sirupen før du heller den i gryta.
- Det er kun engelsk sukker som duger når man skal bake småkaker til jul. Det er mulig dette bare er en ide jeg har. Men jeg lever godt med den ideen.
- Ikke bland all melen med en gang. Hold av ca 50 mel gram i tilfelle deigen blir for tørr. Blir den for tørr, blir det nesten umulig å rulle ut pølsene.
Om eting
Disse peppernøttene er hendige da man
umiddelbart vet at lillegutt har vært i kakeboksen. Da kan man høre
på knaselyden, samt duften av anis. Man kan tygge dem, men best
smaker de om man har tålmodighet til å la de smelte på tunga. Når
de er smeltet så presser man tunga opp i ganen, slik at den oppløste
kaka glir ned på hver side av munnhulen. Dette bør man gjøre med
bare en kake av gangen. Dersom man gjør det med to eller flere kan
man risikere at det drypper litt oppløst kakedeig ut av munnvikene.
Og det vil man jo helst unngå. I alle fall i de juleselskapene jeg
er i.
1 kommentar:
Ha ha. Tror jeg ler meg ihjel. Tenk at du har blogg, og hvorfor ikke. Jeg er jo super blogg leser og skal selvfølgelig legge dere til i min leser. Taaadaaa
Legg inn en kommentar