29 august 2019

Lokaldemokratiet svikter Lund Torv

(Kronikk i Fedrelandsvennen mandag 19. august)

Ikke et eneste av innspillene fra beboere og velforeninger er hørt i planen Kristiansand kommune har lagt fram for Lund torv. Det er som om det ikke eksisterer folk i området som fortjener å bli lyttet til. Her er historien:

Reguleringsplan for Lund Torv er en stor og komplisert plan. Mange beboere og huseiere blir berørt. Attraktive grøntområder som Vabua og Elevinetomta er i spill. Naturmangfoldet med mange gamle historiske trær er under press. Det åpne og luftige området lukkes. I prosesser som dette er det mange som skal høres. For å sikre medvirkning er dette spesielt regulert inn i §5-1 i Plan- og bygningsloven. Kristiansand Kommune har da også tilrettelagt for medvirkning – blant annet med idedugnad, åpne møter og tydelige oppfordringer om å komme med innspill til reguleringsplanen innen fristen. Det har vært mange oppslag i Fædrelandsvennen og mange leserinnlegg. Politikerne har fått en jevn strøm av henvendelser fra ulike interessenter frem mot møtet i By- og miljøutvalget der versjon 1 av reguleringsplanen skulle vedtas. Det kom mange innspill til høringen fra beboere, velforeninger og ulike organisasjoner i området, som alle berører bekymringen for bygningsvolum/høyde, trafikksikkerhet, trafikkstøy, sol/skyggeforhold osv. I tillegg gikk store deler av befolkningen i området sammen om et felles innspill. Følelsen av å ha gjort hjemmeleksa – vært tidlig på banen og jobbet mot de riktige kanalen var derfor stor og berettiget blant oss som bor her.

I forkant av møtet i By- og miljøutvalget var det derfor en viss optimisme i området for at politikerne ville lytte til innspillene vi hadde kommet med. I etterkant er det uvirkelig å lese referatet fra møtet. Ikke et – ikke et eneste et - av innspillene som har kommet fra beboere og velforeninger er hørt. Det er som om det ikke har eksistert noen høringsrunde i det hele tatt. Som om det ikke eksisterer folk i området som fortjener å bli lyttet til. Som om vi er litt dumme. Litt masete.

Hele prosessen er i ferd med å bli et skoleeksempel på et demokratisk underskudd i arbeidet med en reguleringsplan. Det er dette potensielle demokratiske underskuddet som § 5-1 i Plan- og bygningsloven er ment å demme opp for. Først og fremst begrunnet ved at planmyndigheter er forpliktet til å sikre medvirkning. Normalen er at medvirkning er vanskeligere i privat drevne reguleringsprosesser – enn offentlige styrte reguleringer. Men i denne saken er det brorparten av politikerne – de som er ment å representere oss – som aktivt hindrer medvirkning ved totalt å ignorere de innspillene som er kommet. Det er nesten ikke til å tro.

By- og miljøutvalget forankret sine vedtak i Statlige planretningslinjer for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging. Det står mye i retningslinjene som kan begrunne en massiv utbygging av Lund Torv. Men det påpekes også at hensynet til gode uteområder, lysforhold og miljøkvalitet tillegges vekt – og at man skal ivareta naturmangfold, kulturhistoriaske verdier og estetiske kvaliteter.

Hvordan er vi havnet her i denne avgrunnen mellom utbyggerinteresser og alle andre interesser i området: Prosessen snublet i starten. Som kommunen selv skriver: "Planarbeidet er gjort som et samarbeid med blant annet Statens vegvesen, Vest-Agder fylkeskommune og grunneierne i området som meldte sin interesse for deltagelse i planprosessen." Alle grunneiere med planer om å fortsette å bo på eiendommen sin – og som har interesser for området – er ikke invitert i prosessen. Vi fikk lov til å komme med våre tanker for området på idedugnad i juni 2017. Så ble alt puttet i en kommunal skuff før teknokratene overtok. Resultatet har blitt planer der mange av husene våre er foreslått revet. Der hensynsløs bygningsmasse nærmest slippes ned uten blikk for de eksisterende omgivelser. Der Vabua blir endret. Ikke for å gjøre den mer attraktiv og funksjonell for barn og unge– men pga. den enorme bygningsmassen som planlegges opp langs Østerveien. Der leilighetsbygg planlegges uten noen klar ide om hvor tilhørende biler skal plasseres. Der Vabua Utvikling har fått grønt lys for å redusere uteareal per leilighet fra 25 til 15 kvm samt aksept for at balkonger skal kunne krage ut over gateplan. Alt er som tatt ut av en lærebok i byplanlegging – på hvordan det ikke skal gjøres – på hva slags mekanismer som trer i kraft når symbiosen av utbyggere, planleggere og politikere får satt seg – assistert av konsulenter som vet hvilke knapper som skal trykkes.

Dette er en plan som massivt høvler ned egenarten i området. Som ikke har satt seg inn i stedet og identiteten. Som hviler på den falske forutsetningen at det er miljøvennlig å plassere hundrevis av mennesker midt i et stort veikryss og et kollektiv-knutepunkt. Som oppleves som en knyttneve i magen på oss som bor her. Og som dessverre etterlater et inntrykk av politikere som ikke er seg sitt demokratiske ansvar bevisst.

Vidar Strisland
Beboer - Lund Torv

Fra Kommuneplanen 2011 til 2022: Fortettingsprosjekter skal ha god terrengtilpasning, og uheldige silhuettvirkninger skal unngås. Boligene skal ha gode uteoppholdsarealer og solforhold. • Hensynet til berørte naboeiendommer, endringer i eksisterende boligers bokvalitet, sol-, innsyns- og utsiktsforhold skal tillegges vek

NB! Dette er et bilde som jeg har rotet i sammen selv.  Det blir ikke sånn, bare nesten sånn dersom vi som bor her sitter stille og ser på

Ingen kommentarer:

Sider