28 september 2019

Ekspropriasjon av familieeiendom på Lund torv

Av Mary-Ann Hjemdahl, Østerveien 19.

Dagny i Lund Kristelige Mopedklubb på kaffebesøk hos sin veninde Mary-Ann i den gamle eplehagen.

Den gamle familieeiendommen vår står i fare for å bli ekspropriert. Vi blir fratatt eiendom midt på Lund torv/Rundingen som en følge av kommunens regulering av området. Det skal bygges vei til nye blokker på naboeiendommene og trafikken skal gå over eiendommen vår. 

I over tre år har vi levd med trusselen om at eiendommen vår skal ødelegges. Kommunen vil ekspropriere midt-delen av eiendommen. De vil anlegge vei til naboeiendommene. Huset vårt vil være på den ene siden av veien, og det som er igjen av den gamle eplehagen, vil ligge på den andre siden.

På alle bilder kommunen presenterer av det nye Lund torv/Rundingen, er huset vårt erstattet av blokk, og i den gamle eplehagen vår ligger en enebolig.

Hvorfor vil kommunen ekspropriere eiendommen vår? 
Vi skjønner enda ikke hvordan kommunen og Vegvesenet kan foreslå denne trafikkfarlige og dårlige trafikkfaglige løsningen. Vi har flere ganger bedt om forklaring og dokumentasjon. Det vi har fått av informasjon så langt, tyder på slett og tilfeldig arbeid. Det er svært kritikkverdig at kommuneadministrasjonen kan overkjøre familien vår på denne måten.

Vi har også bedt om tegninger, skisser av veien over eiendommen vår. Det er så mye vi lurer på. Vi lurer for eksempel på hvor mye areal som blir ekspropriert? Hvor mange av epletrærne våre må hugges ned? Hvor mange av de historiske trærne i Torridalsveien må hugges ned? Hva med det store lønnetreet som står på hjørnet av Østerveien og Torridalsveien? Skal alle gjerdene, hekkene og beplantningen mot Torridalsveien fjernes? Hva vil dette føre til av økt støy og luftforurensning for oss som bor her?

Blir kommunens løsning at vi bor midt i en rundkjøring omringet av veier? Ja, vil det i det hele tatt være mulig for en barnefamilie å bo her?

Eiendomsrett er en grunnleggende rett 
Eiendomsrett er en grunnleggende rett i Norge. Grunneiere har rett til å eie, styre og kontrollere eiendommen sin. Og det er her Kristiansand kommune svikter oss.

Det å bli utsatt for kommuneadministrasjonens tunge hånd i denne saken, gir oss en følelse av å være fratatt grunnleggende rettigheter. Når familiehjemmet trues, når vi selv er fratatt muligheten til å styre og kontrollere, og kanskje eie, opplever vi en grunnleggende usikkerhet.

Er det mulig å fortsette å bo i Østerveien 19? Blir vi presset så hardt at vi må bøye av og selge? Og er det slik en kommuneadministrasjon skal behandle innbyggerne sine?

Vi er ikke utbyggere. Vi er en liten familie som bor på den gamle familieeiendommen og som ønsker å fortsette å bo her. Vi har ingen skjult agenda.

(fortsetter under bildet)

Villtulipaner i den 100 år gamle eplehagen.
Gammelt hus og hage 
Huset ble bygd av postmesteren i Odddernes kommune og stod ferdig i 1917. Postmesteren bodde selv i huset og hadde postkontoret i første etasje. I 1939 ble huset kjøpt av mine besteforeldre, Mary og Tønnes Johan Hjemdahl. De flyttet inn sammen med sine to barn, Liv Wenche og Hans Jørgen. Tønnes hadde produksjonslokaler i kjelleren og åpnet etter hvert butikk i 1. etasje. Min far, Hans Jørgen, overtok både bedriften og huset, og i dag er det jeg som bor her med mann og barn.

Den gamle eplehagen var allerede etablert da min far flyttet inn. Han fortalte ofte om den første eplehøsten i 1940 som hadde vært helt eventyrlig. Fra oldefar som drev grisefarm helt ytterst i Kuholmen, hadde det nemlig kommet flere kjerrelass med grisemøkk. Det ble så mye grisemøkk i hagen at min far måtte vasse og møkka gikk over støvleskaftet hans. Men for noen store epler det ble den høsten! avsluttet han alltid med.

(fortsetter under bildet)
Posthuset i Østerveien 19 på 1920-tallet. Postmesteren med familie bodde i huset.
Å bety noe for lokalmiljøet 
Vi tror at gamle hus, miljøer og grøntareal har betydning for byen. Vi er opptatt av å gjøre Lund torv til et godt sted å bo og har hatt flere nærmiljøarrangementer i hagen vår, bl.a. «Åpen hage» hvor vi har invitert alle til sveler, kaffe og epleplukk. Øvingslokalet i kjelleren har gjennom årene huset flere lokale band. Kjeller og hage brukes til sosiale arrangementer med kjellerkonserter, bursdager, feiringer og samlinger. Og til neste sommer skal hele hagen pyntes til stor bryllupsfeiring når min flotte niese skal feire giftemål.

Flere helger i året står vi utenfor huset og selger sveler, saft og kaffe til diverse idrettslag og ideelle organisasjoner.

Vi prøver også på ulike stunt, som da vi i 2014 involverte forbipasserende til å stemme på hvilken farge huset skulle males i, http://strisland.blogspot.com/2014/04/det-ble-gult.html.

(fortsetter under bildet)
Forbipasserende ble bedt om å hjelpe oss med hvilken farge Østerveien 19 skulle males i. 
Utvikling av Lund torv/ Rundingen
Det er trist hvis en by som Kristiansand ikke gir rom for beboere som ønsker å bevare og beholde gamle hus og eplehager. At vi som bor i området ikke har større innflytelse på utviklingen og at utbyggere, inkludert kommunen selv, overkjører og endrer områdets karakter. Jeg tror at om noen år vil vi se tilbake på reguleringen av Lund torv og undre oss over at gamle hus, hager og grøntareal forsvant i så stort tempo.

Ingen kommentarer:

Sider