24 november 2019

Elevineparken – smak på den

Studenter skulle tilfører området liv og røre, dynamikk og synlighet. Men den positive innstillingen til studenthybler på Lund Torv har forvitret.

Skyggelegger akebakken i Vabua vinterstid

Studentsamskipnaden i Agder (SiA) ønsker å bygge 300 studentboliger i Elevineparken og krever full utnyttelse av området. De stiller seg skeptisk til bruk av tre i bygningene. De signaliserer en ekskluderende tilnærming til byen og nabolaget med å kreve vesentlige deler av torvarealet forbeholdt studenter. De ønsker en satellitt av Spicheren i to etasjer. Bygningsmassen kreves så tett inntil Østerveien at det har blitt en utfordring å få plass til gateløpet gjennom Lund Torv uten å sette det gule huset på den andre siden av gaten i fare. Det er blant annet søkt om fravik på plattformbredde på bussstoppet for å lirke inn nødvendig veibredde. De ønsker gangbroer mellom bygningene – og skyggelegger hele akebakken i Vabua vinterstid. SiA er faktisk tonedøve nok til å påstå at de med dette bidrar til et godt bomiljø for naboene. De har selv aktivt bidratt til følelsen av at studentboligene er en gjøkunge som skal dumpes ned i Elevineparken..
Kommunen skriver i sitt tilsvar til innspillene som har kommet mot SiA sine planer at alt vil bli nedbygd – men at området vil bli tilført andre kvaliteter blant annet i form av en sandlekeplass(!)  En sandkasse!

Hvor er miljø og bærekraft?


Hvor forsvant tankene om miljø og bærekraft som ble solgt inn når prosessen startet? Sameksistensen og det gode bomiljø for alle beboere i området? SiA sitt forslag viser nedbygging av hele Elevineparken og ikke en flik med grønt igjen. Høye studentblokker som stenger vintersola fra å skinne inn på Vabua i vintermånedene slik at barnas aking foregår i skyggen av blokkene. Selv ikke på toppen av bakken i Vabua vil solstrålene rekke ned. Det biologiske mangfoldet forringes. De to gamle asketrærne på 220 år står i fare uten sollys vinterstid og blomsterenga får kanskje ikke nok sollys sommerstid til å klare seg. Den lave bebyggelsen opp mot Hamreheia vil få en massiv mur av studentboliger foran seg. Og så har vi denne nagende uvissheten om påvirkningen disse byggevolumene har i et område med ustabil leirgrunn, bratte bakker og vissheten om et våtere og mer brutalt vær i fremtiden.


Dårlig sak for Studentsamskipnaden

For SiA er dette blitt en dårlig sak. Det er gode alternativer både i nærheten av universitetet og ved Roligheten til flere studentboliger. SiA gjør studentene en bjørnetjeneste når de er med å presser fram en utbygging som lukker igjen det viktigste grønne område i en bydel med 12 000 innbyggere. Når SiA sier at det er et dårlig alternativ med studentboliger på Roligheten fordi det er 700 meter lenger unna så bygger det opp ufortjente fordommer mot studenter som latsabber.
SiA, kommunen og politikerne må tenke gjennom det paradoksale i at studenter med direkte tilgang til store grønne områder på campus skal være premisset for å bygge ned den betydelig mindre grønne

Elevineparken for resten av byens innbyggere.

Vabua, Lund torv og Elevineparken er et gammelt, åpent kulturhistoriske område. Vabua og Elevineparken henger sammen. Uten den åpne Elevineparken mister Vabua mye av sin verdi.
Deltagelse i byens puls knytter by og universitet sammen
Argumentet om at studentboliger på Lund Torv vil binde byen tettere sammen med universitetet er et bedrag, et vikarierende argument og en brekkstang – ikke et rasjonelt argument. Det er ikke fysiske bygninger som knytter Universitetet til byen – det er aktiv deltagelse i byens puls og liv som avgjør det. En opprustet og inviterende Elevinepark vil i mye større grad bidra til å minske den opplevde fysiske avstanden mellom by og universitet enn det et trangt, goldt og fremmedgjørende betonglandskap vil gjøre.

Lokal bevissthet og stolthet over Elevineparken

Det er et stemningsskifte på gang i og rundt Lund Torv. Det var positive forventninger til at studentlivet etablerte seg på Lund Torv i form av studentboliger. Slik er det ikke lenger. Den økende bevissthet over hvor viktig det er med grønne lunger i en by har også truffet oss som er naboer til Elevineparken. Ja, det er en park. Dette er noe vi ikke så tydelig og reflekterte over da prosessen startet – men dette har blitt veldig tydelig for oss nå. Vi lærer. Vi står nå på tampen til å miste noe av uvurderlig verdi som vi aldri kan få igjen.
Kjære politikere. Se på innspillene, prat med folk, lytt – så trer dette stemningsskifte tydelig fram.

Ingen kommentarer:

Sider