05 januar 2020

Lund torv og tausheten

Når mennesker i posisjoner møter kritikk og masse hurlumhei med en notorisk taushet burde alle røde varsellamper blinke i takt.


Planen for Lund torv og Vabua har blitt møtt med skuffelse, høye protester og massiv kritikk. Det er et enormt engasjement og dette har vært den største snakkisen på Lund i 2019. Kronikker og leserinnlegg har flommet inn til FVN i den grad at avisen ikke har svelget unna alt. Politikerne og planmyndigheter har blitt pepret med mailer og møter. En underskriftsaksjon samlet 1600 underskrifter på ei snau uke. På tre dager ble det organisert et fakkeltog med nesten 500 frammøtte som slo ring om Vabua og ropte taktfaste: Leve Vabua i kuling og regn. Det er stinn brakke, høy temperatur og dårlig stemning hver gang kommunen har arrangert informasjonsmøter om saken.

Stor stemning i Vabua under det plutselig fakkeltoget

Oppi denne gryta flyter det selvsagt fritt med karakteristikker. Aktørene får så hatten passer – om det er planmyndigheter, politikere, vegvesenet, SiA, de private utbyggerne og så klart arkitektene som planter betongkassene sine midt i fleisen på sakesløse lundsboere.

Men stopp en halv. Ptroooo. Vi skulle tro at det hos aktørene er et behov for å ta til motmæle. Er det ingen som føler seg forulempet av alt snakket? Alt pratet om at de er udemokratiske, tenker kun profitt, overkjører lokalbefolkningen. Kjører en skinnprosess der alt er bestemt på forhånd. Påstander om at de er ignorante og arrogante. Benytter seg skamløst av sitt nettverk. Tråkker på folk.

Dette er personer som kan svare for seg – men nei. Det forblir taust. Ingen tar til motmæle. Walter Grov, Roy Gundersen, Kurt Mosvold, Thomas Nyberg, Tor Helge Reme, Finn Arne Reme, Roald Reme, Jarle Sindland, Daniel Svendsen og alle de andre som vil bygge høyt og massivt i området: Har dere andre motiver enn raske penger? Har dere en ide? En visjon for området? Noe mer enn å bygge høyest og tettest? Gi noe tilbake. Litt mere enn en sandkasse her og ei hoppepute der. Eller har det stort sett handlet om byggehøyder, fotavtrykk og om å løpe fra krav om grøntområder, beplantning og lekeplasser? Innspillene deres til planen tyder stort sett om det.

Jan Willy Føreland – du er jo en usedvanlig talefør mann. En innflytelsesrik og dyktig lobbyist. Kunne du for en gangs skyld ta deg en tur ut i dagslys og si noe om ditt oppdrag? Er det noe i ditt oppdrag som handler om annet enn å skape forutsigbarhet og merverdi for oppdragsgiver? Når merverdi og forutsigbarhet utløser negative konsekvenser for hundrevis av mennesker – er det da slik at det ikke tilhører ditt mandat å mene noe om det? Hvor forsvant samfunnsplanleggeren Føreland?

Og arkitektene: Erik Asbjørnsen, ARK-net, BASIS-arkitekter mm. Området burde by på faglige utfordringer utover det å ivareta utbyggers interesser om størst mulig grunnflate. Hva med å ta utgangspunkt i den allerede bygde bystrukturen? Hva med å la alt det nye samtale med det gamle – i stedet for å rive ned og bygge opp? Har dere vært inne på tanken? Har dere utfordret oppdragsgiverne på dette? Det er slitent på Lund Torv, ja – men det kan transformeres – om man vil. Hvor er miljøet og bærekraften i alt dette nye? Hvilke faglig begrunnede avveininger ligger bak de arkitektoniske valg som er gjort?

Venke Moe – du som styrer det hele: Er det en ok at vi – befolkningen - står på utsiden og skyggebokser med en økende erkjennelse av at de reelle avgjørelsene allerede er tatt i lukkede rom? Er det slik det skal være? Føler du at du har vært med i en god prosess? Har det vært en god dag på jobben – hver gang du har måtte forholde deg til henvendelser om utlevering av illustrasjoner som ikke er i fugleperspektiv. Var det en god dag på jobben da du faktisk ble irettesatt i bystyret av teknisk direktør i kommunen som på vegne av kommunen beklaget at man ikke hadde evnet å levere ut illustrasjoner fra bakkenivå.

Vi etterlyser en samlet og overbevisende argumentasjon for at en urbanisert, nyoppført og tettvokst bebyggelse på Lund Torv samsvarer med ett av planens opprinnelige hovedmål – økt bokvalitet for stedets innbyggere. Vi etterlyser den åpne samtalen og meningsbrytningene om noe som betyr veldig mye for veldig mange. Og ja takk – mantraet om å knytte sammen Universitet og byen har vi hørt. Fint det - men noe annet?

Saken ble vedtatt i Bystyret 11 desember med et forbløffende stort flertall. De må ha vært smertefullt for politikerne å gå i frontkollisjon med egen befolkning på dette vis. Eller har vi en situasjon nå der det er enda mere smertefullt å forkaste reguleringsplanen? Ligger det for mange penger i potten? Handler det om en forutsigbarhet som må ivaretas – koste hva det koste vil? Det er det ingen av oss som står midt oppe i dette - men likevel står på utsiden - som vet noe om.

Asketrærne i Vabua. Blant landets alle eldste

Ingen kommentarer:

Sider