05 januar 2021

Vabua, Lund Torv og kvikkleiren

Vi som bor i og rundt Lund Torv og Vabua er fremdeles skuffet over utfallet Reguleringsplanen for Lund Torv til slutt fikk. Tragedien på Gjerdrum har i tillegg tilført innbyggerne en ektefølt angst for liv, hus og hjem. Så nå er vi både skuffet og engstelige. Det er et absolutt krav fra innbyggerne rundt Lund Torv at planarbeidet nå settes i bero inntil videre. Dersom Plan og Bygg i Kristiansand kommune og utbyggerne (også SiA) velger å kjøre løpet videre har de en omfattende jobb foran seg for å skape den nødvendige tillit og trygghet for innbyggerne om at dette ikke er problematisk.


Skadekonsekvensklasse, Faregrad og Risikoklasse

I rapporten til Multiconsult fra 2017 har skadekonsekvensklassen fått verdi 27 – som faller inn under kategorien meget alvorlige konsekvenser. I klar tale innebærer det at Parkveien, hele Solbygg Borettslag, deler av Solborg Borettslag, nesten hele Frydenlundveien samt Lund kirke og Lund Barnehage ligger midt i løsneområdet for skred. Utløpsområdet, dvs. området som vil bli dratt med som følge av massene fra ‘løsneområdet’, er nesten hele Nedre Lund, fra Ole Bulls gate i nord til Tønnefabrikken i sør. Det sier seg selv at skadepotensialet er ufattelig mye høyere enn katastrofen som har inntruffet på Gjerdrum i romjula.  

Faregrad er et mål for sannsynlighet for at et ras inntreffer. I rapporten til Multiconsult er den satt til 12 på en skala fra 1 til 51 der 0 til 17 angir lav faregrad. Skadekonsekvensklasse og faregrad regnes til slutt sammen i et mål som kalles Risikoklasse. Her havnet man på 1440 – hvilket er i øvre ende av risikoklassen 3 som går fra 631 til 1900. Man kan bygge i risikoklasse 3 dersom man etablerer tilstrekkelig sikring. I risikoklasse 4 og 5 som er det høyeste risikoklassene bygger man ikke – eller helt unntaksvis – og da med ekstreme sikringstiltak. Dette er de kalde fakta før en spade er satt i jorda i Vabua og på Lund Torv Vi vet også nå at menneskelig aktivitet i større og større grad er utløsende faktor for skredhendelser.

Sikringstiltak

Bygningsmassen som er vedtatt opp langs Østerveien og i Elevineparken er i kategori 4, det vil si en bygningsmasse som utløser behov for omfattende sikringstiltak fordi området ligger i øvre del av Risikoklasse 3. I lys av Gjerdrum-raset kommer det helt sikkert til å bli stort fokus fremover på å sikre grunnforhold og hellinger før byggetiltak i Kategori 4 settes i gang i områder som Lund Torv og Elevineparken. Tiltakene som Multiconsult foreskriver er de vanlige i slike situasjoner: Støttevoll i bunnen av bakken – utgraving på toppen – samt kalksementpæling. 

For orden skyld vil vi gjøre oppmerksom på at bystyret i gamle Kristiansand Kommune vedtok følgende 11 desember 2019 da Reguleringsplanen ble vedtatt. Sak 2. Profilen på Vabua skal ikke endres. Sett i lys av tragedien på Gjerdrum forstår alle nå at topografien i Vabua må endres dersom det bygges i Kategori 4. Den konklusjonen har for øvrig Multiconsult allerede trukket i sin rapport.

Vi vil og gjøre oppmerksom på at i klagebehandlingen som Plan og Bygg oversendte Fylkesmannen heter det at akebakken i Vabua må slakes ut for at plenen skal kunne klippes om sommeren. Sitat : For vedlikehold vil det være en fordel å slake ut bakken noe fra dagens stigning på 1: 3,3. Utomhusnormalen viser 1:4 som maks stigning på arealer som skal klippes jevnlig  Dette har aldri vært nevnt noe sted under hele planleggingsprosessen – verken i møter eller i skriftlig form – og fremkommer nå som et litt overaskende forsøk på å spille inn et nytt argument for å transformere Vabua. 

Plan og Bygg sin informasjonsplikt

De mest tekniske og vanskeligst tilgjengelige dokumentene i Reguleringsplanen for Lund Torv omhandler de geotekniske forholdene. De færreste av oss har lest rapporten til Multiconsult – eller for den saks skyld forstått noe av den. I "Lund Torv – Områderegulering – Planbeskrivelse med konsekvensvurdering" er rapporten fra Multiconsult avspist med ett avsnitt. Skadekonsekvensklasse (katastrofe), Faregrad og Risikoklasse er ikke nevnt med et ord. Vi må dessverre konkludere med at man ikke bare har underkommunisert konsekvenser som går på miljø og trivsel (støy, sol/skygge, trafikale forhold osv.) – men også underkommunisert konsekvenser som har direkte betydning for liv og eiendom. Det er ingen tvil om kommunen her har forsømt sin informasjonsplikt overfor innbyggerne. 

Klimaendringer

Et stadig varmere og våtere klima med mer ekstremvær, gir ekstra grunn til bekymring, ettersom vi vet at vann skyller ut saltet i den marine leira og gjør den mer ustabil. NVE og andre instanser har jo alt varslet at det kommer til å bli gjort grundige vurderinger framover på dette.  Det er grunn til å gjøre oppmerksom på at konsekvenser av klimaendringer og hyppigere forekomster av ekstremvær ikke er berørt verken i rapporten fra Multiconsult eller Planbeskrivelsen for Lund Torv.

Verdivurdering

Reguleringsplanen for Lund Torv er helt fri for beregninger av verdiforringelsen for eiendommene som grenser til området som skal bygges ut. Det skarpe fokus som nå settes både på løsneområdet og utløpsområdet vil uten tvil få konsekvenser for verdivurderingen av eiendommene øverst i Vabua samt over store deler av Nedre Lund. Dersom utbygging settes i gang vil det være helt naturlig å forvente rettslige skritt fra berørte parter. 

Fylkesmannens rolle i klagebehandlingen

Avvisingen av klagene som Fylkesmannen leverte inneholder og et avsnitt om Vabua og de geotekniske forhold. Det fremgår helt klart av Fylkesmannens gjennomgang at man ikke har lest rapporten fra Multiconsult. Skadekonsekvensklasse, Faregrad og Risikoklasse nevnes heller ikke fra Fylkesmannen sin side med et ord. I denne saken har fylkesmannen opptrådt som et myndighetsorgan hvis oppgave kun er å støtte et annet myndighetsorgan – mot egne innbyggere. Slik kan vi ikke ha det.


Ingen kommentarer:

Sider