02 desember 2018

Sånn baker jeg (brød)

Det er i hovedsak to triggere her. Det ene er at jeg ikke synes det er noe gøy å lage brød.  For det første blir man klissete på hendene. Har heller aldri latt meg fascinere av de følelsene vedvarende elting av lunka deig på en kjøkkenbenk angivelig skal frembringe. Kjøkkenet blir rotete. Lite skal til før man må trekke fram støvsugeren for å få opp melet som har samlet seg langs kanten av kjøkkenbenken. Det andre er at kjøpebrød fra de vanlige butikkene ikke er noe gode. Man skal ikke klage på maten. Men det blir fort tørre også – og så kaster man skiten før de er halvspist.

Så hvordan  lage brød på den enkleste, hurtigste og minst klissete måte? Svaret er eltefrie, langtidshevede brød som stekes på full guffe.



Til denne operasjonen trenger man

Utstyr

  • Bakebolle (en gammal klassisk Kenwood – bolle er fin )
  • Brødformer
  • Tresleiv
  • Pensel

Ingredienser

  • 1570 gram mjøl (70% sikta hvetemel – resten korn og frø av ymse slag )
  • 1,4 liter vann
  • en åttendel av pose med tørrgjær
  • salt etter smak og behag
  • Olje til å pensle formene med

Det tørre og det våte

Ha i mjøl, salt og gjær i bollen. Rør det rundt med tresleiva

Ha i vannet. Alt på en gang. Rør rundt med den samme tresleiva. Skyv deigen som har festet seg langs innsiden av bollen ned, slik at kanten blir litt renslig (dette siste punktet er optional – men anbefales, for da blir det lettere å rengjøre bollen etterpå)

Ventetid

Putt tresleiva og slikkepotten i en bolle med vann, slik at deigen ikke størkner på sleiven og potten. Kan bruke samme bolle som du hadde vann i....


Legg et håndklede over bollen. Sett den tilside. Helst ikke på et alt for varmt sted. Men heller ikke i kjøleskapet. For det første er det sannsynligvis ikke plass. For det andre vil de da ta en evighet før deigen er hevet

La deigen heve i ca 10 – 14  timer.  (dersom den hever skikkelig kalt – så kan en deig heves i opptil 36 timer - altså tilbake til kjøleskapet likevel. Se forrige pkt)

Hevet ferdig, hva da?

Hell deigen over i tre brødformer. Deigen er såpass våt at den glir over fra bollen til brødformene når du heller. Kanskje bør du hjelpe litt til med sleiva.

Etterhev i brødformene. En time er fint, to timer i meste laget.

Steike

Sett ovnen  på slik at den pusher 250 grader når brødene er ferdig etterhevet.

Sett inn brødene på den nederste hylla i ovnen. La de steke i 38 minutter.

Ta brødene ut – velt de ut av brødformene og legg de på ei rist og la de ligge der å hvile til de er blitt kalde

Etterpå

Behold ett brød . De to andre legger du i fryseren

Tips for en enklere hverdag


  1. Ikke vask formene. Vasker du de – blir de kanskje rene, men du risikerer at brødene henger seg fast neste gang
  2. Dersom du venter til alle deigrestene i bakebolla er tørka før du vasker den, så slipper du klissete deig på oppvaskbørsten. (Vi vil jo ikke ha #denfølelsen når man vasker krystallglass med en oppvaskbørste der det fremdeles henger igjen deigreister)
  3. Ikke legg håndkle over brødene når de etterhever. Du risikerer bare at brødene hever seg opp i håndkledet og klisser de til.
  4. Har du rug i deigen må steketida øke med 2 til 4 minutter avhengig av hvor mye rug du har i deigen.
  5. Disse brødene er perfekte å fryse, men ikke legg de i plastpose før de er blitt helt kalde
  6. Når du tar de opp fra fryseren – ta brødene ut av plastposen med en gang. Hvis ikke blir skorpa myk. De skal heller aldri tilbake i plastpose.
  7. Dersom du ikke har en brødboks eller brødskuffe kan du bare sette brødet fra deg med skjæreflaten ned mod ei trefjøl.
  8. Dersom brødene etterhever så mye i brødformene at det renner over har du tapt. Du får klissete deig på kjøkkenbenken og ned langs utsiden av formene. Brødene får en ikke helt avrundet topp. Det medfører at brødene avgir store mengder smuler når du skjærer skiver av de etterpå. Alt blir bare rotete og enerverende.
  9. Når det gjelder forholdet mellom mel og vann så er den på 14/15.7– omtrent som takten på en balkansk folkedans.  Etterhvert vil du kjenne på deigens beskaffenhet når den er akkurat passe blaut. Når du har funnet ut av det – så slumper du bare. Det kan være at 14/15 eller 14/16 også går. Det avhenger av hvor vått vannet er og hvor tørt melet er...
  10. Du kan erstatte formene med å helle deigen over i en forvarmet støpejernsgryte. Først med lokk – så uten lokk. Har gjort det en gang – men fikk brannsår på underarmen. Så de ble med den ene gangen. Men da ble brødet enda bedre. Nesten som det ble stekt i en steinovn

Teori

Hvis deigen er fuktig nok dannes glutennettverket av seg selv – dersom den får tid på seg.  Det er en bedre løsning enn den evinnelige eltingen. Dannes glutennettverket – så hever deigen seg. Så enkelt er det. I tillegg dette: Smaken av melet kommer tydeligere frem samtidig med at det ikke er den minste antydning til gjørsmak – fordi man bruker bare en sjettedel gjær i forhold til vanlig brød.




























1 kommentar:

Ken Are Astrup sa...

Hva slags svart magi er det du utfører? Du har 89% vann i forhold til det tørre. Jeg sverger til 78%. Kjøper du ekstra tørt mel, eller har dere ekstremt tørt vann på Lund?

Sider