30 juni 2020

Hva er det med UiA, STA, SiA og Lund Torv?

Store beslutninger basert på falske fortellinger er et klassisk maktgrep. Utbyggingen av Lund Torv er en slik sak. Den ble vedtatt før jul – men etterfulgt av så mange veldokumenterte klager at det kan settes store spørsmålstegn med selve vedtakets legitimitet. Hovedfortellingen – eller mantraet om man vil - er at studentboliger på Lund Torv skal redusere den opplevde avstanden mellom byen og Universitetet. Dette har blitt gjentatt så mange ganger at man etter hvert har tatt det for gitt. Men det jo det reneste pølsevev. En påstand basert på synsing om at det grusomt å gå gjennom Lund Torv i dag, men at det vil bli riktig så koselig den dagen det er blokker på hver side av gata – og for øvrig akkurat like mye trafikk som i dag. Et annet falsum er at Kunnskapdepartementet sin bevilgning til nye studentboliger står i fare om de ikke bygges på Lund Torv.

Både universitets ledelse og Studentorganisasjonen i Agder (STA) har slukt disse fortellingene hele og uten motstand.  Det har resultert i at Studentboliger på Lund Torv er blitt oppjustert til en "kamp for tilværelsen" som STA selv formulerer det på sine nettsider. I den samme artikkelen sier man og følgende: "Det er mange interessenter i saken.… Dette er parter vi både har samarbeidet med- og argumentert mot, slik at dette står igjen som et rettmessig studentpolitisk gjennomslag." Beklager å måtte si det, STA, dette er ikke et rettmessig studentpolitisk gjennomslag – derimot har dere stilt dere i en posisjon der dere taler utbyggernes sak og argumentere mot beboerne med sine barn som lever sine liv her. I tillegg jobber dere i praksis også mot bevaring av et av de viktigste grøntområdene i byen. Det har dere gjort – vel vitende om at noen hundre meter unna – med tilgang til alt man kan ønske seg av fasiliteter, nærhet til sjøen og fremdeles sykkelavstand til både by og skole finnes et alternativ. Det er meg komplett uforståelig at dette – av alle ting – kan opphøyes til en viktig studentpolitisk sak. Kampropet "Nei til Roligheten, ja til Lund Torv" får liksom ikke blodet til å bruse og de knyttede never til å reise seg mot himmelen – for å si det slik. Det finnes en undersøkelse hos Studentsamskipnaden som sier at Roligheden er det minst foretrukne alternativet blant studenter. Denne undersøkelsen er og blitt brukt som en brekkstang for å presse fram utbygging på Lund Torv. For de fleste er Roligheden et både attraktivt og sentralt sted i byen. Det tror jeg de tusenvis av studenter som leier hybler på Tinnheia, Grim, Søm og Vågsbygd også kan enes om.



Kristiansand by, kristiansanderne, universitetet og studentene lever godt med hverandre. Byen har grodd seg adskillig mere attraktiv pga. universitetet og dets studenter. Studentene gjør byen til en bedre by å bo i. Men det betyr også at man skal oppføre seg – ha et lite øre til den identiteten som gjør Kristiansand til en fin by å bo i. Låne et lite øret til vi som bor her – og hva vi har å si. Og man skal snakke sant. Det gjør ikke rektor Sunniva Whittaker og universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen i sin kronikk i fvn i 25 november: i fjor. De skriver blant annet "Kunnskapsdepartementet har bevilget 100 millioner til 300 nye studentboliger på Lund torv. Prosjektet er fullfinansiert, studentsamskipnaden kan gå raskt i gang med utbyggingen, og midlene blir trukket tilbake om vi ikke bruker dem til dette prosjektet." ..og videre.. "Vi må unngå at sluttresultatet blir at vår region må tilbakebetale de bevilgede 100 millionene tildelt for 300 nye studentboliger på Lund torv." På forespørsel til Kunnskapdepartementet om dette stemmer svarer departementet ordrett:  "Det er studentsamskipnadens styre og den kommunen der prosjektet ønskes lokalisert som bestemmer beliggenheten for studentboligprosjektene."

Når både Universitet i Agder og Studentorganisasjonen i Agder (STA) så helhjertet gir sin tilslutning til denne gjøkungen på Lund Torv - så bør de vite at dette går på bekostning av begges omdømme i byen. Dette er en dårlig sak både for studentene og for universitetet. Man har gått i tospann med Studentsamskipnaden som har drevet ren maktutøvelse for å få plantet disse blokkene midt i Elevines Park – basert på enda en tvilsom fortelling om at dette er et velferdstiltak for studenter. Det må være problematisk for et universitet og dets studenter å slutte seg til en prosess som genererer så mye oppstandelse og økosorg – eller er det et slags ønske eller en strategi om at ikke Universitet, SiA og Studentorganisasjonen i Agder skal motsi hverandre i det offentlige rom. I så fall håper jeg de bruker makta si på en annen måte ved neste korsvei.



Ingen kommentarer:

Sider